Далеко не всім грекам відомо, що їхня національна кухня лягла в основу популярної Середземноморської дієти. Дотримуйся вони основній своїй культури харчування, не зловживаючи фаст-фудом, у них не виникало б проблем з фігурами і зайвою вагою. Грецька кухня проста, корисна і смачна. Вона включає в себе безліч овочів, зелені, молодого сиру, морепродуктів, оливок та оливкової олії, яку греки додають практично в усі страви. Масло і оливки в Греції продукти воістину культові - не злічити їх сортів і способів засолу. Про користь оливкової олії говорити зайве, а от про смак і запах хочеться сказати. Масло холодного віджиму володіє приємним смаком і неповторним тонким ароматом, який можна порівняти з запахом розтертої в пальцях молодої трави. Воно здатне прикрасити собою будь-яку страву від салату до восьминога.

Греки мало вживають солі, її з успіхом замінює свіжий лимон, його подадуть і до риби, і до м'яса, і до овочів. Лимони, як і решта цитрусові, дуже популярні, з ними готуються супи, соуси, десерти. А вже як солезамінник, лимон не тільки смачний, але і виключно корисний.

З молочних продуктів греки віддають перевагу йогурту, кефіру, козячому молоку або нежирному сиру. Без фети або бринзи неможливо уявити собі грецьку кухню. В якості гарячої закуски дуже смачні страви з традиційним соусом - саганакі, в основі якого лежить фета, розплавлена ​​в лимонному соку з овочами, приправами і гострим перчиком кафтері.

Найчистіші моря, які омивають Грецію, багаті рибою і морепродуктами. У будь таверні ви побачите широке меню: різноманітна риба, смажена на грилі, запечена з травами або овочами, малюсінькі рибки, яких теж примудрилися посмажити на грилі, найніжніші кільця кальмарів, мідії в хрусткому клярі, морські раки, креветки від дрібниці до гігантських і, звичайно ж, восьминіг. Восьминіг варений, восьминіг на грилі, смажена, з оцетом, з травами і оливковою олією. І все виключно смачне, ніжне, свіже - «тільки що плавало».

М'ясо греки готують не менш смачно. Приготована на вугіллі бризола із запеченими перцями і баклажанами не може залишити байдужим. На Великдень від усюди тягне спокусливим димком і шашличним ароматом. Це час широких застіль і пікніків на природі, коли в обов'язковому порядку готуються баранці або козенята на рожні.

У Греції самий справжній культ кави. Його п'ють всі, завжди, скрізь і, здається, що безперервно. Гарячий, холодний, з усілякими смаками і ароматами, збитий в міцну піну крихітним міксером - він всюди. Призначаючи зустріч, грек неодмінно скаже: «зустрінемося на каву» або «я запрошую вас на каву». Чай в Греції не популярний абсолютно. Вважається, що якщо людина замовив чай, а не каву, то у нього якісь неполадки з організмом. Таке ж ставлення і до супів.

Греки не байдужі до випічки, солодощів, морозива. На кожному розі пекарні «Бугатса» - листкові пироги з різноманітними начинками, великі і маленькі кондитерські з дивовижними солодощами і кафешки, де можна спробувати найрізноманітніші сорти морозива з горіхами, фруктами, ягодами.

Завдяки щедрому сонцю круглий рік, на грецькій землі визрівають дуже смачні фрукти, запашні ягоди, прозорий виноград і величезні кавуни.  Так само нема недоліку в овочах, бобових і зелені, яку греки вживають свіжою, вареною, тушкованою.

Традиційна грецька кухня Грецькі застілля це не тільки гастрономічна радість, це ще й задоволення від розслабленого проведення часу під красиву мелодійну музику, до неформального спілкування і розмов з друзями. Недарма слово «симпозіум» у буквальному перекладі означає «випити в компанії». П'ють греки із задоволенням, але в міру. Пара стаканчиків сухого вина за обідом або вечерею - відмінне і корисне доповнення до м'яса або риби. З міцних напоїв популярні Ципурія і узо - анісова горілка, від якої, як стверджують греки: «ніколи не болить голова».

Класична грецька кухня - це своєрідний стиль життя. Люди, що дотримуються його, живуть довше, рідше хворіють на рак, серцеві захворювання і ожирінням. Кулінарійї історії Греції вже чотири тисячі років, а першу світі кулінарну книгу написав грек Архестратос в 330 році до нашої ери.

А особливо важливим інгредієнтом у приготуванні їжі греки вважають гарний настрій. Адже без нього страва не вийде ні смачною, ні корисною.